Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

A küldöttgyűlés időpontja: 2020. november 7.

 • Általános bevezető

A virtuális nemzetközi küldöttgyűlésen az ESOP 63 tagországának 50 képviselője volt jelen.

Az elnökség tájékoztatta a küldötteket, hogy az ESMO az ESOP partnerségével, konzorciumban folytat vizsgálatot az onkológiai gyógyszereket érintő ellátási problémákat illetően, különösen a finanszírozásba be nem fogadott szerek elérhetőségére koncentrálva. A vizsgálatot az ESMO vezeti, az ESOP a design-ban, adatgyűjtésben, pénzügyi megoldások felkutatásában van segítségére.

 

Az idén ősszel Máltára tervezett ECOP 2020 helyett, egy Covid-19 fókuszált webinar sorozatot tartottak, a konferenciát pedig elhalasztották 2021. november 25-27-re.

Az ESOP online hírlevele is átalakult a pandémiás időszakban:

 • májusban a pandémiát taglaló különszám,
 • Covid-19 heti helyzetjelentés a tagságnak,
 • ESOP heti interjú, a frontvonalból szakemberekkel,
 • Covid-19 havi kérdőív- kitér a gyógyszertári dolgozók tesztelésére, pozitivitására, munkateher változására, megváltozott gyógyszertári szerepekre

Az EMA képviselője beszélt az európai hatóság célkitűzéseiről a koronavírus gyógyszeres terápiájának kidolgozására, és az EMA honlap COVID-19 szekcióját mutatta be.

 • MASHA projekt aktualitásai

A MASHA projekt célja a környezeti citosztatikum kontamináció azonosítása és eliminálása a munkakörnyezetből.

Az ESOP munkája a MASHA projekt kapcsán befejeződött (1. kör: gyógyszertári, 2. kör: beadó helyi mintavétel) az idei év az ESMO kollaborációról szólt. Elektronikus felmérések voltak saját nemzeti mintavételi, tréning projektekről, de 7 tagország vett csak részt a felmérésekben, így az eredmények nem reprezentatívak.

 • Hírek az ECCO—ról:

European Cancer Summit – 2020 - az európai csúcstalálkozón bejelentették, hogy az EU elindított egy gyógyszeripari stratégiát, ez fontos lehetőség az EU-ESOP levelezések kiterjesztésében.

 • ESOP - Covid-19 on-line felmérések összefoglalása

60 országból, 1146 válasz érkezett, sikerült felmérni a Covid-19 hatásait az onkológiai gyógyszerészetre, beleértve a gyógyszer/infúziószám változásokat, munkaterhelést, egyéni védőeszközzel való ellátottságot - a kapott eredményekkel a törvényhozókat is szembesítették.

Új felmérés indult a MaB-ok biztonságos kezeléséről/használatáról, ami a gyártás/előállítás utáni beadási gyakorlatot kívánja felmérni tagországonként.

 • EPIC projekt aktualitásai

Az EPIC projekt célja az orális kemoterápiás szert kiváltók adherenciájának növelése.

Egy nemzetközi szintű, közös kérdőív született idén az EPIC és MASHA projektekről.  Szeretnék az EPIC projektet kiterjeszteni további országokra (jelenleg: Németország, Szlovénia, Észtország). A gyógyszerészek edukációs programja már elkészült, csak az adott nyelvre kell lefordítani, a gyógyszer adatbázis is frissítésre került. Fontos a monográfiák harmonizálása is a hazai alkalmazási előírásokkal, ha valamely ország csatlakozni kíván nagyjából 1 év felkészüléssel szükséges számolnia amiben egy már, a programot teljesítő ország lesz segítségére, így 2022-től már hat támogató ország lesz elérhető- exponenciálisan terjedhet az EPIC program a tagok között.

 • EUSOP- 100 órás specifikációs, oktatási program az onkológiai gyógyszerészet területére.

A program 3 részből áll, webinar + nemzeti tréning + nemzetközi tréning programok. Alapismeretek 18 óra, onkológiai gyógyszerészet 11h, klinikai, betegágy melletti aspektusok 46 óra, biologikumok 25h.  A tananyagok minden delegált számára elérhetőek lesznek, az első 41 órányi anyag 2021. januárig, a teljes program 2021. február végéig felkerül az ESOP weboldalára. Minden évben egy komplett képzési program megvalósítása a cél, jövőre júniusban lesz, várhatóan Hamburgban.

 • Essential Requirements for Quality Cancer Care

Cél a megfelelő minőséget biztosító szakmai irányelvek kidolgozása, indikációnként - a minőségi ellátás alapvetően meghatározza a beteg túlélését.

Hét szakmai protokoll már készen van: alapvető ellátás, emlő, prosztata, melanoma, nyelőcső-gyomor, colorectal, sarcoma daganatok ellátására.

Négy szakmai protokoll folyamatban: pancreas, petefészek, glioma, tüdő daganatok ellátására -várhatóan 2021-ben ezek a protokollok is elkészülnek.

Teljes minőségbiztosítási folyamat, akkreditációval – QOPI ajánlásai alapján. A kimenetek, eredményesség visszamérését kell még megoldani a standardok kapcsán.

 • QUAPOS

Kommentárok teljeskörű kidolgozása van folyamatban, várhatóan 2021. közepére fejeződik be a munka.

 

Budapest, 2020. 11. 09.

 

Dr. Juhász Ákos

ESOP delegátusvezető