2024
.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause
Szeptemberben került megrendezésre az ESOP szervezésében Luxemburgban az onkológia területén dolgozó gyógyszerészeti szolgáltatások egységesítéséről szóló konferencia, mely sorban a harmadik. .

 

A rendezvény mottója „ a betegek  szemével…”, mely előrevetítette, hogy a rendezvény a betegközpontúságról fog szólni. 68 gyógyszerészt vett részt 19 országból

Az Európa Parlament egészségügyi biztosa volt a rendezvény védnöke, akitől előadást hallhattunk, hol tart az onkológiai ellátás, megelőzés Európa különböző országaiban. Ezután plenáris előadásokat hallhattunk a célzott biológiai terápiákról, az alternatív kezelésekről az onkológiában, valamint egy betegjogi szervezet vezetőjétől, hogy milyen elvárásaik vannak a gyógyszerészekkel szemben.
Magyarországot öten képviseltük, így részt tudtunk venni a plenáris ülést követő mind az öt munkacsoportokban. Az csoportok témái a következők voltak:  oktatás és képzés, technikai feltételek, gyógyszerészi gondozás, minőségbiztosítás valamint kutatás és fejlesztés. Meghallgattuk, hogy a különböző országokban, hol tart a gyógyszerészi szolgáltatás az onkológia területén és minden szekció próbált kidolgozni egységes elvárásokat az adott témakörében. Utolsó nap ezt kellet prezentálni a résztvevők előtt. Sok nyitott kérdés maradt, mivel elég különböző az ellátás az országokban, de nem is volt elvárás, hogy véglegesítsük álláspontunkat, hiszen Hamburgban lesz a folytatás 2009-ben.
Egy szabad délutánunk volt Luxemburg várost megcsodálni, mely a hosszúra nyúlt megbeszélések után remek kikapcsolódás volt.

Szűcs Attila - Országos Onkológia Intézet