.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

korhazi_patikaA kórháznál marad a betegektől kapott térítési díj, tilos a patikai ajándékozás. Január elsejétől megszűnt a négy éve alapított súlyponti kórház fogalma – egyebek mellett ezt is tartalmazza az egészségügyet érintő decemberi jogszabály-módosítás. Akkor 39 súlyponti kórházat jelöltek ki, 24 órás ügyelettel, ötven kilométeres körzetekben. Anyagi hasznuk nem volt az elnevezésből, sőt, talán még hátrányt is szenvedtek, hiszen nőtt a betegforgalmuk, amelyhez nem kaptak többletfinanszírozást – mondta korábban Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem gazdasági főigazgatója.

 

Ezek a kórházak nem váltották be az előzetes reményeket, sőt azzal, hogy elvileg az orvostudományi egyetemekkel egy szintre emelték őket, elbizonytalanították a progresszivitás tartalmát, rontották a betegutak szervezését – állítja az egészségügyi államtitkárság. Arról is tájékoztattak, hogy továbbra is központilag határozzák meg az országos gyógyítókapacitásokat. Ám amíg eddig azt minden évben felül kellett vizsgálni, 2013-tól arra háromévente kerül csak sor, értelmetlen ugyanis a gyakori változtatás. A gyógyítókapacitás-módosítások során ezután figyelembe veszik a várólistákat.

Lényeges változás, hogy januártól elkülönítik azokat a kiegészítő térítési díjakat, amelyeket a betegek a kényelmi szolgáltatásokért (különszoba, rendelt étel) fizetnek a kórházakban. Ezek a díjak ezután teljes egészében az egészségügyi szolgáltatónál maradnak.
Jelentős könnyebbség a szolgáltatóknak, hogy januártól megszűnt a kötelező elszámolási nyilatkozat adása a fogászati alapellátást, a járóbeteg-szakellátást és fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést igénybe vevők számára – állítja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Ennek amúgy sem volt sok értelme, hiszen a betegek nehezen tudták értelmezni azok tartalmát. Ám aki igényli, ezután is kérheti a „számlát”, de lehetősége van az ügyfélkapu rendszerén keresztül is ellenőrizni az általa igénybe vett és finanszírozott ellátásokat.

Lényeges változások következtek be a gyógyszertári rendszerben. Az új szabályozás 2014-ig 25, 2017-ig pedig 50 százalék kötelező tulajdonhányadot ír elő a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészeknek. Az újonnan alapított gyógyszertáraknál a működtető gazdasági társaságokból kizárják a gyógyszerpiaci szereplőket. Május 31. után offshore cégek nem rendelkezhetnek gyógyszertári tulajdonnal.

A 2006. évi XCVIII. tv. - a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól - egységes szerkezetben itt letölthető

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Forrás:VG