.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

influenza vírusEgészségügyi szükségállapotot rendeltek el vasárnap az Egyesült Államokban a sertésinfluenza miatt - közölte vasárnap Janet Napolitano belbiztonsági miniszter. Vasárnap Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett: a sertésinfluenza most felbukkant, embereket megfertőző új vírusa tovább fejlődhet, és még sokkal veszélyesebbé válhat.

Előzőleg kiderült, hogy e betegségtől fertőződött meg nyolc New York-i diák. Az Egyesült Államokban ezzel együtt eddig 20 sertésinfluenzás betegről számoltak be. - "Jelenleg mindennél fontosabb annak biztosítása, hogy teljes mértékben aktiváljuk az egészségügyi ellenőrzési erőfeszítéseket", ami lehetővé teszi az Egyesült Államokban és Mexikóban jelentkező új esetek gyors azonosítását és közlését - hangsúlyozta John Brennan, Barack Obama elnök belbiztonsági tanácsadója. Mint mondta, Obama nagy figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és "hatékony, energikus, összehangolt reagálásra" adott utasítást.

A betegség másik gócpontjában, Mexikóban immár 81-re emelkedett a feltehetően a sertésinfluenzában meghaltak száma. (Az Egyesült Államokban egyelőre nincs halálos áldozata a kórnak.) A húszmilliós mexikói fővárosban vasárnap zárva maradtak a múzeumok a sertésinfluenza miatt, törölték a nyilvános rendezvényeket a koncertektől egy futóversenyig, a hét utolsó napján esedékes két mexikóvárosi első osztályú labdarúgó-mérkőzést pedig zárt kapuk mögött játsszák.

Fehér házi sajtótájékoztatóján a miniszter kijelentette: nem fogják vizsgálni, hogy a Mexikóból repülőgépen érkező utasok fertőzöttek-e a sertésinfluenza-vírussal. "Pillanatnyilag nem gondoljuk, hogy a tények indokolnák a Mexikóból érkezők aktívabb ellenőrzését vagy szűrését" - mondta.

Az amerikai tisztviselők megkérdezik az utasokat betegségükről, ha a sertésinfluenzától érintett térségből érkeznek - írja az MTI. Nem fogják megakadályozni belépésüket az Egyesült Államok területére, de további vizsgálatra utalhatják őket - tájékoztatott Napolitano, aki "passzív felügyeletnek" nevezte az intézkedést.

Az egészségügyi szükségállapot lehetővé teszi, hogy a kormányzat kiemeljen városi, állami és szövetségi dolgozókat munkájukból, és betegségmegelőző tevékenységre irányítsa át őket. Ez "szokásos operatív eljárás" ilyen helyzetben - mondta a miniszter.

"Minden olyan személynek, aki a sertésinfluenza emberi vírusától érintett országból érkezik az Egyesült Államokba, keresztül kell mennie (az egészségügyi hatóságok) eljárásain - folytatta Napolitano. - Azokat az utasokat, akiken látszanak a tünetek, ha és amint felfedezik azokat, az érvényben lévő szabályok szerint elszigetelik." A miniszter hangsúlyozta a kézmosás fontosságát.

Beszélt arról is, hogy körülbelül 12 millió adag Tamiflut - a sertésinfluenza ellen is hatékonynak tartott vírusellenes gyógyszert - küldenek szövetségi készletekből olyan helyekre, ahol az államok gyorsan hozzáférhetnek, ha úgy döntenek, hogy igénylik. Elsőbbséget kap az az öt állam, ahonnan már jelentettek fertőzést: Kalifornia, Texas, New York, Ohio és Kansas.

Miért veszélyes?

A sertésinfluenza most felbukkant, embereket megfertőző új vírusa tovább fejlődhet, és még sokkal veszélyesebbé válhat - figyelmeztetett vasárnap Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"Nagyon valószínű, hogy a vírus fejlődik. Márpedig amikor a vírusok fejlődnek, nyilvánvaló, hogy még sokkal veszélyesebbekké válhatnak a lakosságra nézve" - nyilatkozott egy sajtóértekezleten Fukuda Keidzsi, a WHO egészségügy-biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese.

Mint mondta, a jelenlegi "súlyos helyzetben" azért pozitívum, hogy a különböző országok - a madárinfluenzának köszönhetően - ma sokkal jobban felkészültek egy esetleges világméretű járványra, mint korábban. Sokan közülük jelentős Tamiflu-készleteket halmoztak fel, márpedig ezt a vírusellenes gyógyszert a sertésinfluenza ellen is hatékonynak tartják.

Nemzetközi aggodalmat keltett a sertésinfluenza

Nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő betegség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. A közép-amerikai országban immár 81-re emelkedett a feltehetően a sertésinfluenzában meghaltak száma - számol be az MTI.

Az ENSZ szakosított szervezetének tizenöt tagú szakértői bizottsága szombaton rendkívüli ülést tartott Genfben, ahol Margaret Chan főigazgatóval és más magas rangú tisztviselőkkel együtt meghallgatták a mexikói és az amerikai hatóságok legfrissebb tájékoztatását. A szakértők egyetértettek abban, hogy további információkra van szükség annak eldöntéséhez, hogy emeljék-e a veszély súlyosságát jelző indexet, amely hármason áll a lehetséges hat fokozatból.

Margaret Chan a szakértők tanácsai nyomán közleményt adott ki, amelyben nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség terjedését. Ez azt jelenti, hogy fennáll a veszélye az új influenzajárvány elterjedésének más országokban is. A főigazgató felszólította minden ország egészségügyi hatóságait, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak, kövessék figyelemmel és jelentsék a gyanús influenzaszerű vagy súlyos tüdőgyulladással járó megbetegedéseket.

Néhány órával korábban, amikor visszatért Genfbe a Mexikóban és az Egyesült Államokban tett látogatásáról, a főigazgató még úgy fogalmazott, hogy a következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet az új típusú influenzából. "Ez egyértelműen a H1N1 jelzésű vírus egyik állati eredetű törzse, és potenciálisan világjárványt jelent, mert képes megfertőzni embereket" - mondta Chan, elismerve ugyanakkor, hogy a jelenleg rendelkezésre álló laboratóriumi, járványtani és klinikai bizonyítékok még nem egyértelműek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Forrás: Portfolio.hu