.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

Nemzeti Fejlesztési ÜgynökségAkár heteken belül szerződést köthet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az infrastruktúra fejlesztésre pályázó egészségügyi intézményekkel. Ennek az a feltétele, hogy az intézmények pótolják az első fordulóban benyújtott pályázati anyaguk hiányosságait.

Az egészségügyi miniszter ma arról a 85,2 milliárd forintos, kétfordulós európai uniós pályázatról tájékoztatta a parlament egészségügyi bizottságának tagjait, amelynek első fordulójára kilenc intézmény küldte be munkáját, közülük nyolcat, feltételekkel, támogatásra javasolt a bíráló bizottság. Székely Tamás elmondta azt is, hogy eredetileg a három vidéki orvostudományi egyetemnek szánták a kiírást, amit később azzal egészítettek ki, hogy régiónként legfeljebb egy, a legnagyobb fekvőbeteg- szakellátási kapacitással rendelkező kiemelt kórház is bekerülhet a pályázók közé. Közép-Magyarország nem pályázhatott, mivel az előírások szerint itt a GDP átlaga meghaladja az Európai Unió nemzeti össztermékének 75 százalékát.

A jelentős uniós összeg felhasználásától azt várják, hogy a kórházak korszerűsítsék az ingatlanjaikat, szüntessék meg a drágán üzemeltethető, több telephelyes kórházi rendszert, korszerűsítsék a fűtési rendszert és a gyógyító osztályokat. Az invesztálással bővíthető például a költségkímélő és betegbarát egynapos sebészet, a kúraszerű ellátás. Az erőforrások, valamint a speciális ellátások koncentrálásával

A pályázók között három egyetem és hat súlyponti kórház volt, s az első forduló értékelését követően a bíráló bizottság továbbjutásra javasolta sorrendben: a nyíregyházi-, a kaposvári, a kecskeméti, a miskolci kórházat, a szegedi-, a debreceni orvostudományi egyetemet, a győri kórházat és a pécsi orvostudományi egyetemet. Ám valamennyi intézménynek ki kell egészítenie a pályázatát.

Tartaléklistára került a székesfehérvári kórház, amit az ellenzéki képviselők kifogásoltak. Csáky András (MDF) azt javasolta a bizottságnak: állásfoglalásban fogalmazzák meg, hogy szükség van az 1,1 millió ember regionális szükségleteit ellátó Közép-Dunántúlon lévő intézmény fejlesztésére is. Ezt a bizottság többsége nem támogatta, ám levélben hívja fel az érintett két miniszter figyelmét, hogy a következő pályázatoknál ezt vegyék figyelembe.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Forrás: Világgazdaság