2024
.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

Korhazi klinikai gyogyszereszek pecsi hetvegeje 0557aA tavalyi sikeres ifjúsági klubdélután után idén szeptemberben már valamennyi kórházi és klinikai gyógyszerészt megszólító szakmai hétvégére került sor Pécsett. A rendezvényen a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézete és az MGYT Kórházi Gyógyszerészi Szervezetének Ifjúsági Állandó Bizottsága jóvoltából akkreditált továbbképzésként vehetett részt a nagyszámú érdeklődő kolléga. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén közel negyven résztvevővel tölthettünk együtt a szakmai hétvége előadásait és társasági programját.

A rendezvény képei ide kattintva láthatók!

A "Betegbiztonság és hatékony gyógyszerterápia" mottójú kétnapos rendezvény megnyitására 2013. szeptember 20.-án pénteken 14.00-kor került sor az egyetem Dékáni Tanácstermében. A péntek délutáni szakmai program során Dr. Schirm Szilvia és Dr. Takács Gábor a táplálásterápia történetének és gyakorlatának fejlődéséről, valamint a jelenlegi európai és egyesült államokbeli táplálási irányelvek közötti különbségekről tartott előadást. Ezt követte Dr. Lankó Erzsébet “Klinikai gyógyszerészi feladatok a belgyógyászati betegek ellátása során” című előadása, melyből megtudhattuk, hogy az előadó kolléganő mindennapi gyakorlatában milyen klinikai-gyógyszerészeti feladatokra mutatkozik igény, és ennek milyen mértékben és módon felelnek meg a szakemberek.
A szakmai programot követően rövid fakultatív városnézésre, majd közös borvacsorára került sor. A „Pro Vino Hungarico” díjas pécsi Kalamáris Vendéglőben a “Dunántúli ízek és borok" téma köré épülő borvacsora várta a vendégeket. A kellemes zöldveltelini, egy ropogós villányi rozé és a karakteres szekszárdi kékfrankos mellett felszolgált vacsora ideális körülményeket szolgáltatott hasznos szakmai tapasztalatcserére és a baráti kapcsolatok ápolására. A résztvevők számára bemutatásra kerültek a Dunántúli régió különleges borai, így például a pécsi zászlósborként emlegetett cirfandlit is megismerhették a kollégák, de természetesen a borkészítés és borkóstolás szakmai rejtelmeibe is beavatták a jelenlévőket. A kellemes vacsora után a társaság kitartó magja átsétált a város főterén megrendezett Pécsi Pezsgő Borfesztivál programjaira.
Szombat délelőtt találkoztunk ismét – egy hosszabb/rövidebb alvás után – hogy kezdetét vegye a szombati nap szakmai programja. A szakmai előadások sorozatát Dr. Kováts Dóra idén végzett gyógyszerész nyitotta meg az „Orvosok és gyógyszerészek a klinikai gyógyszerészetről - egy országos felmérés” eredményeinek bemutatásával, mely igen lelkes hozzászólásokat eredményezett és megalapozta a szombati program pezsgően üdítő légkörét.
Előadását a humán klinikai vizsgálatok intézményi koordinációjáról és annak jogi vonatkozásáról szóló prezentáció követte, melyet a PTE HKVRK jogásza, Dr. Hilbert Helga mutatott be. A szakmai program zárásaként Dr. Botz Lajos professzor urat, pécsi főgyógyszerészt hallhattuk a mindig aktuálisnak számító intézményi finanszírozásról és annak gyógyszerráfordításokra gyakorolt hatásairól. A rendezvény lezárásaként Dr. Süle András főgyógyszerész úr röviden szólt a kollégákhoz a KGYSZ IÁB alapítói nevében és emelte ki, hogy szemmel láthatóan szép nagyra nőtt a KGYSZ ifjúsági szervezete a 2010-es megalakulástól napjainkig.
Nagy örömünkre szolgált ilyen nagy létszámban vendégül látni kórházi kollégákat, és lelkesítően hatott sokunkra a szakmai eszmecsere és a számtalan kedves visszajelzés. Mindez tovább erősítette a jelenlévőkben az elhivatottságot, hogy intézeti gyógyszerészi közösségünk tagjai a „magányos őrláng” szerep helyett a közös gondolkodás és cselekedet útjára lépve a kórházi és klinikai gyógyszerészet sikerét és jövőjét alapozzák meg.
Szeretettel várjuk a kollégákat 2014 szeptemberében megrendezésre kerülő következő rendezvényünkön Pécsett!

a szervezők

Fittler András, Takács Gábor, Végh Anna, Miseta Ildikó és Vida Róbert György