2024
.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

71031629A munkacsoportot azzal a céllal hoztuk létre, hogy a hazai kórházakban minél több antibiotikum terápiában kompetens intézeti gyógyszerész segíthesse a klinikusok munkáját.

Ez azért indokolt, mert
- az intézeti költségek növekednek,
- a felhasználható keretek csökkennek,
- a bakteriális rezisztencia és a multirezisztens kórokozók által okozott infekciók száma nő,
- egyre kevesebb az új hatóanyagú antibiotikum.



Mind szakmai, mind gazdasági szempontból szükséges, hogy az ideális gyógyító teamben a klinikus segítségére legyen az infektológus és a klinikai mikrobiológus mellett egy - az antibakteriális terápiához értő - gyógyszerész! Mivel nem minden kórházban van infektológus és/vagy mikrobiológus, viszont mindenhol van legalább egy gyógyszerész, így ebben a csapatmunkában a klinikus első számú partnerei lehetünk. Távlati céljaink között szerepel a módszertani levelekben, az ESAC (European Surveillance of Antimicrobial Consumption) projektekben, infektológiai bizottságokban való részvétel, emellett együttműködni az antibiotikum felhasználás elemzésekben és az NNSR-ben.(Nemzeti Nozokómiális Surveillance Rendszer) A szakvizsga rendszer átalakulásával a későbbiekben megteremtődhetnek a kórházi szakvizsgára ráépített „Antimicrobial Pharmacist” szakvizsga feltételei is.

 


A közeli és távlati célok elérésének érdekében MGYT KGYSZ Antibiotikum Munkacsoportja a hazai vezető infektológusokkal és klinikai mikrobiológusokkal, valamint különböző szakmák klinikusaival együttműködve, rendszeresen indítanak akkreditált képzéseket az antibiotikum terápia iránt elkötelezett kórházi gyógyszerészeknek.
A munkacsoporthoz bárki csatlakozhat, aki MGYT KGYSZ tagja.


A munkacsoport vezetője -  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.